Communicatie

Te voet, Met de fiets, Met de trein… tijdens een week vol ontmoetingen promoot Georges Gilkinet mobiliteit als vrijheid

Tijdens de Week van de Mobiliteit 2021 zal Vicepremier Georges Gilkinet verschillende actoren op vlak van inclusieve en duurzame mobiliteit ontmoeten.

De hele week lang maakt de minister van Mobiliteit kennis te maken met innoverende initiatieven over heel uiteenlopende onderwerpen: vrouwen op de fiets, wandelen, drones, stationsrenovaties, … De gemene deler? Voorlopers van de mobiliteit van morgen, want mobiliteit is een vrijheid!  

Georges Gilkinet: "Om goed beleid te voeren, is het belangrijk dat een minister luistert naar wat er gebeurt op het terrein. Ik maak gebruik van de Week van de Mobiliteit om vrouwen en mannen te ontmoeten die onze mobiliteit in verandering zetten. Want we kunnen onze gewoontes veranderen en we echt vrij zijn in de keuze van ons vervoermiddel: te voet gaan, fietsen, de bus nemen of een auto delen om naar het werk, een voorstelling of het sportterrein te gaan, of alle drie tegelijk. Makkelijk overstappen van het ene vervoermiddel op het andere: dat is de toekomst van onze mobiliteit. En het is een van de belangrijkste doelstellingen van mijn ambtstermijn om meer mensen de keuzevrijheid te geven voor hun mobiliteit.”

De klimaatuitdagingen zijn enorm en mobiliteit is een van de belangrijkste hefbomen voor de economische en ecologische transitie. Als minister van Mobiliteit onderneemt Georges Gilkinet nu actie, voor morgen. Dat betekent ook een open dialoog met alle mobiliteitsspelers, en zeker tijdens deze Week van de Mobiliteit!

Overzicht van de acties tijdens deze week :

Donderdag 16 september

‘Elles en selle’ : ontmoeting met promotoren van een actievere en meer inclusieve mobiliteit

Ontmoeting met Women in Cycling en Molembike.

 

Om de Week van de Mobiliteit te openen in Brussel, zetten het Europese netwerk Women in Cycling en het Molembike-project Les Hirond'Elles zich in om meer vrouwen op de fiets: de fiets geeft vrijheid en daarom is een meer actieve en inclusieve mobiliteit van belang.

 

Zaterdag 18 september

‘Trein en rugzak’ : een duurzame combinatie », un combo durable

Kennismaking met een toeristisch project van de lokale actiegroep Nov'Ardenne en de natuurparken van de Zuidelijke Ardennen en de Gaume. Zij lanceren hun nieuw toeristisch product "Trein & Rugzak": een combinatie van openbaar vervoer met een trektocht door de Ardennen, voor meer actieve mobiliteit.

 

Zondag 19 september

Brussel – Autoloze zondag

Ontdekking van het Park Lijn 28 en Pumptrack

 

Tijdens de Autoloze Zondag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bezoekt Georges Gilkinet het L28-park. Samen met de Brusselse ministers Alain Maron en Elke Vanden Brandt ontdekken ze de spoorweggeschiedenis van het Park ontdekken, die blijkt uit de vele spoorwegrestanten die nog op het terrein aanwezig zijn. Na deze reis door de tijd brengt de minister van Mobiliteit een bezoek aan de modernere faciliteiten, zoals het Pumptrack, 100% gerecycleerde en recycleerbare sportinfrastructuur voor fietsers.

 

 

Maandag 20 september

 

Doelstelling - Drone: opleiding voor een duurzamer en innovatiever Belgisch luchtruim

Bezoek aan EspaceDrone, het eerste erkende opleidingscentrum voor drones in België

 

Tijdens de Week van de Mobiliteit bezoekt Georges Gilkinet het opleidingscentrum EspaceDrone. Als eerste Belgische drone-opleidingsschool met een erkenning door de nieuwe Europese wetgeving, leidt EspaceDrone de piloten van morgen op in het hart van het vliegveld van Temploux. 

Dinsdag 21 september

Gembloux : aangepaste multimodaliteit, tussen platteland en stad

Ontdekking van een stad waar het station een multimodaal centrum is

 

Georges Gilkinet reist samen met de Waalse minister van mobiliteit, Philippe Henry, naar het hart van Gembloux om er de verwezenlijkingen en de rijkdom van de vervoersmodi te zien. Een zeer goed voorbeeld van een plek tussen stad en platteland, met een geslaagde multimodaliteit.

 

 

Nieuw leven in het station: Kennismaking met de coöperatie Quatre Quarts

 

De burgercoöperatie Quatre Quarts is vormde een spoorwegstation om tot een levendige ruimte. Dankzij deze vereniging biedt het voormalige station van Court-Saint-Etienne onderdak aan burger- en culturele ateliers, een kantine, een ambachtsruimte en een boekhandel. Dit station leeft.