Persbericht

Georges Gilkinet bezoekt EspaceDrone: De toekomst van de Belgische luchtvaart? Zo klein en licht als mogelijk, zo groot als nodig

Georges Gilkinet, Vicepremier en minister van Mobiliteit: "Vliegen met toestellen die zo klein en licht als mogelijk, en zo groot als nodig zijn: dat is de toekomst van het Belgische luchtruim."

Georges Gilkinet bezoekt EspaceDroneGeorges Gilkinet bezoekt EspaceDrone

Op maandag 20 september 2021 bracht Vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet een bezoek aan het vliegveld van Temploux en maakte er kennis met het opleidingscentrum voor dronepiloten. Volgens de minister is onze luchtvaart in de toekomst lichter en milieuvriendelijker. Hij ontmoette er drone-instructeurs en kon ook zelf uittesten hoeveel behendigheid en concentratie je nodig hebt om in alle veiligheid drones te besturen. 

 

Drones: een groenere luchtvaart voor een duurzamere toekomst

De afgelopen jaren ontwikkelde de dronesector zich enorm snel. Vandaag zijn er talrijke toepassingen van deze nieuwe, lichtere luchtvaart. Die zijn toepasbaar in uiteenlopende sectoren in de samenleving, zoals medische noodgevallen, veiligheid, landbouw, media, een verbetering van de milieu-impact van de luchtvaartsector.

 

Zo kunnen drones de lichte luchtvaart vervangen, want die is veel vervuilender en minder efficiënt. Dat kan onder meer voor de technische bewaking van kunstwerken, gevoelige terreinen of grote industrieterreinen. Drones hebben ook hun nut bewezen bij praktijktests om de lozingen van grote schepen te analyseren en eventuele ontgassing op te sporen.

 

Georges Gilkinet: "Drones zijn fascinerend en innovatief. Deze kleine vliegende objecten helpen ons om de milieu-impact van de luchtvaartsector te verminderen in de toekomst. Zo zal een drone bijvoorbeeld een klein vliegtuig of een helikopter kunnen vervangen om bosgebieden te bewaken of spoorweginstallaties te controleren. Met al deze nieuwe specifieke toepassingen is de opleiding van drone-piloten dan ook belangrijk. En niet makkelijk!"

 

EspaceDrone: opleidingscentrum voor piloten van een lichtere luchtvaart

Als eerste Belgische drone-opleidingsschool die erkend werd door de nieuwe Europese wetgeving, leidt EspaceDrone de piloten van de toekomst op, op het vliegveld van Temploux. 

 

Renaud Fraiture, CEO van EspaceDrone: "Opleiding is de basis voor een succesvolle professionele carrière die voldoening geeft. Naast de opleiding die nodig is om de Europese licentie te behalen, leiden wij piloten op in de toekomstige beroepen van drone: inspectie, veiligheid, fotogrammetrie, thermografie, luchtvideografie, onderhoud, enz. Onder individuele begeleiding van ervaren instructeurs voeren de piloten hun stage uit in reële vluchtomstandigheden met professionele drones. Passie, veiligheid en professionalisme zijn de speerpunten van EspaceDrone. Wij danken de heer Gilkinet voor zijn interesse in deze nieuwe veelbelovende toekomstgerichte sector."