Persbericht

Voka-stage minister Gilkinet bij familiebedrijf Zuidnatie in Antwerpse Haven: “Modal shift is cruciaal voor onze economie en voor innovatieve, duurzame bedrijven zoals Zuidnatie!”

Antwerpen 27 augustus 2021 – Vicepremier Georges Gilkinet liep vrijdag een Vokastage bij het Antwerpse logistiek familiebedrijf Zuidnatie. De Minister van Mobiliteit wil meer investeringen in het spoor om de modal shift waar te maken, zodat innovatieve bedrijven zoals Zuidnatie aangemoedigd worden om duurzame keuzes te maken.

 

Gilkinet: “Lokale innovatieve en duurzame bedrijven geven boost aan economie. Het spoor moet hen helpen extra te groeien!”

Vicepremier en federaal minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, bracht vandaag een bezoek aan goederenbehandelaar Zuidnatie in het kader van de Voka-stage. Na het bezoek was hij onder de indruk.

 

We moeten nu volop de kaart trekken van lokale, innovatieve en duurzame bedrijven als Zuidnatie. Dat is dé manier om onze economie een enorme boost te geven en onze klimaatdoelstellingen te behalen.” zegt Gilkinet. “De federale regering wil het vervoerde volume aan goederenvervoer per spoor verdubbelen tegen 2030. Als we meer investeren, meer digitaliseren en de drempels voor onze bedrijven weghalen, kunnen we van het spoor echt de ruggengraat van onze mobiliteit maken en de groei van onze bedrijven steunen. Met het Boostplan wil ik het Belgische spoor een nieuwe adem geven. Voor elke euro die we investeren in het spoor komen er drie euro terug. Dat is dus goed voor onze economie en voor het klimaat!

 

Conform het federaal regeerakkoord bereidt de minister een plan voor om het goederenvervoer per spoor te ondersteunen. Tegelijk wordt ook gewerkt aan het nieuwe performantiecontract van spoorwegbeheerder Infrabel. Het bezoek van Zuidnatie vond de minister alvast zeer inspirerend.

 

Zuidnatie: “Elke schakel in de keten telt”

Duurzaamheid en innovatie staan centraal in het businessmodel van Zuidnatie. Als logistiek familiebedrijf is het al meer dan 150 jaar gespecialiseerd in het behandelen, vervoeren en opslaan van goederen. Het bedrijf is toonaangevend binnen de sector: het werd niet toevallig in 2020 én 2021 bekroond als “Best Managed Company”.

 

Het bedrijf kiest ook voor duurzame mobiliteit en investeerde in 8 hybride vorkliften en 3 elektrisch aangedreven kranen. Ook voor de eigen mobiliteit werd ingezet op de “modal shift” naar een groenere mobiliteit. Het wagenpark wordt tegen 2026 volledig geëlektrificeerd, op basis van eigen zonnepanelen. Voor het woon-werkverkeer van eigen medewerkers wordt ingezet op

elektrische fietsen, speed pedelecs, openbaar vervoer en telewerken op locatie; ook na de coronapandemie.

 

Stéphanie Feys, Managing Director Zuidnatie is tevreden om de uitdagingen van haar bedrijf te kunnen toelichten aan de minister: “Als logistiek bedrijf zetten we volop in op innovatie, vergroening en verduurzaming. Dit zijn volgens ons de oplossingen om de toekomst veerkrachtig tegemoet te gaan. Om onze groene investeringen maximaal te laten renderen, en nog meer goederen per spoor te vervoeren, willen we nog beter samenwerken met het Havenbedrijf, Railport, Infrabel, Voka en de federale overheid alsook de spooroperatoren. Elk van deze schakels in de logistieke keten is belangrijk. ”

 

Vokastages: succesvolle dialoog tussen minister en bedrijfsleven

De minister bracht het bezoek in het kader van de zomerstages van Voka. Die geven politici de kans om op de werkvloer kennis te maken met bedrijven. Hans Maertens, Gedelegeerd bestuurder Voka: “We zijn enthousiast om te zien dat er zo’n goede match gevonden werd tussen minister Gilkinet en Zuidnatie. De beslissingen die politici nemen, hebben een directe impact op ondernemingen, dus het is heel waardevol om op het terrein kennis uit te wisselen.”