Persbericht

Oproep van Georges Gilkinet aan Europa “Betere steun nodig voor alle internationale treinen: treinen overdag én nachttreinen, voor personen en voor goederenvervoer"

Oproep van Georges Gilkinet aan Europa “Betere steun nodig voor alle internationale treinen: treinen overdag én nachttreinen, voor personen en voor goederenvervoer"Oproep van Georges Gilkinet aan Europa “Betere steun nodig voor alle internationale treinen: treinen overdag én nachttreinen, voor personen en voor goederenvervoer"

Tijdens dit Europees jaar van het Spoor 2021 pleitte Vice-eersteminister en Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet, tijdens de informele Raad van Europese ministers van Vervoer in Ljubljana (Slovenië), voor betere Europese steun voor het internationale spoorvervoer.

 

Met deGreen Deal als doelstelling en zijn “Fit for 55”-pakket als wetgevende hefboom, gaat Europa stap voor stap vooruit in de richting van zijn klimaatambities. Het herstel- en veerkrachtplan #NextGenerationEU draagt hier ook toe bij door belangrijke investeringen, met name in het spoor.

Maar federaal Minister van Mobiliteit wil verder gaan. Hij nodigt Europa uit bepaalde geldende regels te herzien, zodat reizen in Europa makkelijker wordt met het meest duurzame transportmiddel: de trein.

 

Georges Gilkinet: “Ik pleitte deze donderag ik bij mijn Europese collega’s voor een versoepeling van de regels voor staatssteun aan het spoorvervoer: zowel voor het vrachtvervoer als voor het internationale reizigersvervoer. We moeten naar minder oneerlijke concurrentie tussen treinen en vervoersmodi die fossiele brandstoffen gebruiken zoals auto’s, vrachtwagens of vliegtuigen. Na maanden van aankondigingen over klimaatambities heb ik iedereen opgeroepen om vandaag actie te ondernemen voor onze economie, onze jobs en een duurzamere toekomst”.

 

Om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen en een modal shift naar het spoor te behalen, benadrukte minister Gilkinet ook hoe belangrijk het is om de ontwikkeling van nachttreinen in Europa te ondersteunen. 

 

Georges Gilkinet: “Zoals ik al tijdens de vorige Europese Raad zei, heb ik de Commissie ook gevraagd de regels die van toepassing zijn voor nachttreinen te herzien. De nachttrein is nuttig in de onze strijd tegen korte commerciële vluchten en om een Europa ten voordele van de burgers te bouwen. Dat weten we. Als we willen slagen, moeten we mensen doen dromen. Treinen, internationale treinen, nachttreinen: dat doet mensen dromen. Het is net als Europa: dat moet ook mensen laten dromen. En komen met ambities en acties.”