Communicatie

Lancering van de BOB-campagne ‘Hou het veilig!’: een oproep om solidair te zijn en elkaar te helpen, ook op de weg

De minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, nam in het kader van de lancering van de BOB-campagne deel aan de eerste alcoholcontrole langs de weg. "Hou het veilig" is de boodschap van deze nieuwe editie. Ze is een knipoog naar de solidariteit en de bereidheid van de Belgen om voor elkaar te zorgen sinds het begin van de coronavirusgezondheidscrisis. Deze controle- en bewustmakingsacties zijn nog steeds nodig: ze doen een oproep tot verantwoordelijk gedrag om levens te redden op de weg.

De nieuwe BOB-campagne werd vandaag gelanceerd tijdens een eerste bloedalcoholtest op een snelwegparking in Aalst. De campagneboodschap: "Zorg goed voor jezelf!”. Ze herinnert elke Belg herinnert aan de solidariteit en wil om voor elkaar te zorgen, die we voelen sinds het begin van de coronacrisis.

De BOB-campagne maakt ons bewust van het aantal verkeersdoden. Nog steeds gaan er al te veel levens verloren op de baan. In 2019 was bij één op de negen ongevallen een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken. Niet minder dan 4100 ongevallen hadden ernstige gevolgen als gevolg van alcohol. Het is belangrijk dat we allemaal waakzaam zijn en samen,  elk jaar weer, levens kunnen blijven redden.

Zorgen voor onszelf en anderen betekent ook onszelf en onze dierbaren beschermen tegen de gevaren van het rijden onder invloed. Iemand met een alcoholgehalte in het bloed van 1,7% neemt 200 keer meer risico's tijdens het rijden. Samen BOB zijn betekent ook mensen afraden en ontmoedigen om opnieuw in de auto te stappen als dat niet veilig is.

“Verantwoordelijk en solidair zijn, zorgen voor elkaar: dat is belangrijker dan ooit. Niet alleen in deze coronacrisis, maar ook achter het stuur. Om levens te redden, wil ik de BOB-eindejaarscampagne die vandaag start, graag ondersteunen. Zorgen voor jezelf en voor elkaar betekent ook dat je niet rijdt onder invloed van alcohol. Net als overdreven snelheid of drugs, is alcohol in België elk jaar een belangrijke oorzaak van honderden doden en gewonden. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen: samen zijn we Bob, en zorgen we ervoor dat mensen die we graag zien, veilig terug thuiskomen.”, besluit Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit.